28/2/09

LES FRUITES I LES HORTALISSES.

Tot i que estic segura que molt de vosaltres ja el coneixeu, us deixo l'enllaç al butlletí Clic News. És un butlletí on es donen a conèixer les novetat dels projecte Clic: nous paquets d'activitats, noves versions dels programes, publicacions en CD, etc.

En un d'aquests butlletins (al Clic News 14) he trobat aquest projecte de na Carme Quiles per a l'àrea de coneixement del medi natural del cicle inicial de primària que serveix com a complement als materials del projecte 5aldia. Com que l'he trobat interessant, l'he penjat aquí pero poder jugar una estona!


Fins aviat!

24/2/09

RECURSOS ANGLÈS

Us deixo un enllaç on accedireu a una pàgina on trobareu molts jocs interessants i atractius per alumnes per treballar l'anglès a primer i segon cicle de primària. Espero que us sigui útil!

Fins aviat!

RECURSOS EDUCACIÓ EMOCIONAL

Antropologia sobre la mort i el dol.

Es tracta d'una llicència per estudis de na Conxita Larrull i Bertrán (04-05). En parla sobre la mort, com l’afrontem, el procés de dol, la pedagogia de la finitud i la mort, el món de les emocions i el paper de l’escola. El document acaba amb unes activitats per a tots els cicles que serveixen per acostar el tema de la mort, la finitud i les emocions als nens.

Habilitats socials i educació en valors des de l'acció tutorial.
Anna Carpena.
Aquest projecte que he penjat, com diu a la introducció, s’estructura en quatre capítols: Autoestima, Emocions i Sentiments, Empatia i Resolució Positiva de Conflictes. Cada capítol amb un apartat teòric i de reflexió i un altre pràctic amb propostes concretes d’intervenció presentades en forma d’activitats lúdiques així com de recursos apropiats. En aquests quatre apartats es tracten els temes que es poden considerar bàsics per a un programa de competència social.

Proposta d'interacció en l'escola Estel-Guinardó (annex 1 - annex 2 - annex 3)
Tot un projecte de l'escola CEIP Estel-Guinardó relacionat amb el tema de l'educació emocional. N'hi trobareu informació per reflexionar així com tota una sèrie de proposta d'activitats pels infants (d'infantil i de primària). Inclou fotos de les èxperiències dutes a terme a la seva escola (són 3 annexes).

Fins aviat!!

(Per davallar-vos els documents cliqueu al títol).

22/2/09

RONDALLES I MÉS RONDALLES

Us deixo l'enllaç d'aquesta web on trobareu unes rondalles animades. Estan classificades segons l'edat dels infants a qui van dirigides (des dels 3 fins els 12 anys). Les rondalles es poden imprimir per treballar amb les imatges a l'aula. També podem imprimir uns quadernets amb activitats de cada rondalla així com jugar amb l'ordinador a uns jocs senzills. Val la pena fer-li una ullada.Fins aviat!

20/2/09

CONTES I MÉS PER L'EDUCACIÓ EMOCIONAL

Personalment, m'agrada molt treballar l'educació emocional amb els infants. Penso que cada vegada es fa més necessària la nostra intervenció "planificada" dins d'aquest àmbit.
El curs passat, al nostre centre, varem començar a plantejar-nos aquesta feina d'una manera més estructurada per tal de tenir clar què treballar i com fer-ho. Varem dur a terme moltes activitats que, en tenir més temps, espero poder compartir-les amb tots vosaltres però, per començar, us deixo un llistat de llibres útils que tenien a veure amb aquest tema. N'hi ha que són contes per emplear amb els nins i nines i n'hi ha que són de consulta per nosaltres, per donar-nos idees i fer-nos reflexionar.

Amistat:
- La zebra Camil.la. Marisa Nuñez
- Els bons amics. Francesc Salva.

Por:
- De què té por el ratolí?. Emily Gravett
- Allà on viuen els monstres. Maurice Sendak

Amor - Felicitat:
- T'estimaré sempre, petitó. Debi Gliori.
- De vegades. Emma Dodd.
- Les paraules dolces. Carl Norac, Claude Dubois.
- La felicitat té gust de mel. Giles Andreade.

Tristesa:
- El peix irisat. Marcus Pfister.

Ràbia:
- El rei amb orelles de cavall (també es pot treballar la vergonya...). Eric Maddern.

Tots:
- ¿Vegetal como sientes?. Saxton Freymann y Joost Elffers
- Els sentiments d'en Fèlix. Didier Lévy.

Per nosaltres:
- Què són els sentiments?. Oscar Brenifier.
- Sentir y crecer. El crecimiento emocional en la infancia. Sílvia Palou.

Malgrat els he classificat d'aquesta manera hi ha contes amb els que es poden treballar diferents emocions. Espero ampliar aquest llistat (demanaré a les meves companyes de primer cicle, que en tenen un bon grapat a les seves aules!). Us deixo també aquest enllaç al bloc Educació Emocional: una filosofia de vida on trobareu moltes més referències sobre el tema.

Fins aviat!

LES PARAULES DOLCES

18/2/09

MÉS CARNAVAL

En aquest enllaç d'Educàlia trobareu recursos, jocs... per treballar el Carnaval.


A més, el bloc Recursos per als mestres, ens dòna aquest enllaç a Edu365 on trobarem molts recursos més!


Fins aviat!

16/2/09

CARNAVAL!!!

Al bloc l'Aula d'Acollida CEIP Mare de Dèu del Remei en Cosme Garrell ha penjat un enllaç d'un article per treballar aquesta festa. Aquest document l'han elaborat l'equip del bloc El Caire EF, del centre d'acollida integració i reforç educatiu d'Eivissa i Formentera. Aquí el teniu!A més us deixo l'enllaç del seu bloc per tal que li feu una ullada (Caire-EF). Val la pena perquè, a més d'aquest document, han fet un recorregut de com es celebra aquesta festa arreu del món i també han penjat uns enllaços on trobarem altres informacions sobre el Carnaval.

Moltes gràcies per la vostra feina!

Fins aviat!

15/2/09

LES TIC EN PLÀSTICA

Us recomano que visiteu aquest bloc. Està administrat per una professora d'Educació Plàstica i Visual i recull un munt de recursos d'aplicació de les TIC en aquesta àrea. A més també hi podem trobar continguts creats pels propis alumnes i presentacions de les feines desenvolupades a la seva aula. Val la pena fer-hi una visita!

A més, la darrera entrada que ha penjat ha estat una sobre creació d'imatges amb aliments molt interessant.

Fins aviat!

14/2/09

MATEMÀTIQUES DIA A DIA

Aqui teniu un document que recull tota una sèrie d'experiències de companys al voltant de l'ensenyament de les matemàtiques. Potser hi ha moltes coses que ja fem, però és interessant fer-li un cop d'ull ja que ens pot donar alguna idea per aplicar-la a la nostra aula (jo m'he apuntat un parell!).
El treball s'ha elaborat a partir d'un seminari de matemàtiques (Seminari Matemàtica dia a dia. Iniciació). Es tracta d'una col.laboració entre el CEP de Palma i la SBM-XEIX (Societat Balear de Matemàtiques) i el teniu disponible en aquest enllaç de la pàgina del Centre de Professorat de Palma: http://www.xeix.org/IMG/pdf_MDD0809.pdf.

Per si algú té problemes per poder accedir, també us penjo el document per tal que el pogueu baixar amb el Mediafire.

Fins aviat!

13/2/09

BLOC SOBRE EDUCACIÓ EMOCIONAL

Ja vaig recomanar visitar aquest bloc al "Racó de les paraules" , però el vull recordar perquè continuen fent una feinada i trobo molt interessant tot el material que ens mostren. No dubteu en visitar-lo; segur que us agradarà i us donarà moltes idees per treballar a les nostres aules.

"Educació Emocional, una filosofia de vida"

Fins aviat!

12/2/09

RECURSOS PER L'EDUCACIÓ VISUAL I ARTÍSTICA

Na MªVictòria (font inesgotable de recursos) m'ha passat aquests dos enllaços. El primer és una web on trobarem recursos online sobre llenguatge visual, art, expressió i creació, tècniques i les TIC a l'educació visual. També trobarem experiències, lectures recomanades, bitàcoles, galeries visuals, etc... Molt de recursos per treballar amb els infants.

El segon és un enllaç a una pàgina creada per la Biblioteca Rosa Sensat on ens presenten una selecció de recursos bibliogràfics i electrònics sobre Educació Artística des d'una perspectiva oberta i interdisciplinar.

Espero que us siguin útils. Fins aviat!!

MATEMÀTIQUES AL PUNT!

Ahir, cercant per internet, em vaig topar amb aquesta pàgina web on podem trobar recursos al voltant de l'àrea de matemàtiques. Abarca fins el batxillerat però podem trobar material útil per les nostres aules de primària. A l'apartat "Imatges" trobarem més de 550 imatges (d'objectes o espais reals) relacionades amb còniques, cossos rodons, mosaics, entre d'altres.

Us deixo l'enllaç per si li voleu fer una ullada.

Fins aviat!

9/2/09

ATENCIÓ A ALUMNAT NOUVINGUT

Us deixo una guia pràctica d’acollida lingüística. És una eina adreçada a professors, educadors socials, voluntariat, tècnics de l’administració pública i, en general, a totes aquelles persones vinculades amb l’acollida de la població nouvinguda. La guia vol oferir reflexions i alguns recursos pràctics per fomentar l’ús de la llengua catalana en la tasca d’acompanyament i d’inclusió social de les persones nouvingudes, especialment els infants i joves en edat escolar, i les seves famílies.

També us deixo un document on trobareu tota una sèrie d'estratègies que, com a mestres, ens poden servir al moment d'interaccionar amb aquests infants dins les nostres aules.

http://www.mediafire.com/file/q2jwznnuuyk/ESTRATEGIES D'INTERVENCIO.doc


I, per últim, he penjat una programació de llengua catalana per a alumnat nouvingut. Aquesta programació es va elaborar partir del llibre Nivell llindar per a escolars de 8 a 14 anys1, publicat pel Departament d'Ensenyament l’any 1995.
Tal com s’esmenta en la presentació de la publicació, el Nivell llindar per a escolars de 8 a 14 anys fixa els objectius i els continguts generals per poder dissenyar programacions de català per a alumnes no-catalanoparlants partint d’un enfocament comunicatiu de la llengua i recollint els principis de diversos treballs europeus anteriors. Vol ser un instrument vàlid per a l’elaboració de cursos i mètodes didàctics, i per a la planificació per part dels ensenyants d’unitats de programació i de disseny d’eines d’avaluació.

http://www.mediafire.com/file/y1oenenzrmo/PROGRAMACIO CATALA NOUVINGUTS.pdf

Espero que tot plegat (a "algo") us sigui útil!
Fins aviat!

7/2/09

APRENENTATGE COOPERATIU

Avui en dia, si el que pretenem és que les nostres aules siguin inclusives (amb totes les lletres) trobo molt necessari (per no dir, imprescindible) que contemplem, com a mestres, la possibilitat de que tots els nostres infants puguin aprendre dels i amb els seus companys. Amb l'aprenentatge cooperatiu potenciam la solidaritat entre els nostres alumnes, així com el respecte als diferents ritmes o maneres d'aprendre.

De vegades, com a mestres, ens trobam desbordats davant les demandes d'atenció constants per part dels nostres infants i, ens adonem, que hi ha moments en què ens és impossible "arribar" a tots. Plantejar-se realitzar activitats de caire cooperatiu (ja sigui per parelles o en petit grup) facilita que els infants puguin ajudar-se mútuament i que, els qui tenen més dificultats, puguin tenir el suport d'un company que l'ajuda i el guia.

Per últim, hem d'intentar no confondre el treball cooperatiu amb col·locar els alumnes en grup i dir-los que treballin junts. Hem de tenir present que, sense una estructura molt clara de les tasques que han de fer, no hi haurà un treball en equip "real". Per tal de donar-vos idees, pautes o, simplement, per llegir una mica del tema i reflexionar, us deixo un document d'en Pere Pujolàs (doctor en pedagogia i Degà de la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic (Barcelona), així com coordinador del Grup d'Investigació sobre l'Atenció a la Diversitat (GRAD), que està realitzant una investigació sobre l'aprenentatge cooperatiu. Ha treballat anteriorment com a professor de secundària i com a assessor psicopedagògic. Entre els seus llibre cal destacar Aprendre junts alumnes diferents)

Imatge Simon Abbot (http://www.childrensillustrators.com/illustrator.cgi/sabbott)

Enllaç a bibliografia d'en Pere Pujolàs:

EINES PSICOPEDAGÒGIQUES

En aquesta web podeu trobar orientacions útils, models de documents (pautes, entrevistes, registres), criteris i procediments de treball, que ajudin en la tasca diària tant als orientadors/es com als mestres (tutors o especialistes).

Fins aviat!

KITSCAIXA VALORS

KITSCAIXA VALORS és un recurs educatiu desenvolupat per l'Obra Social "la Caixa" i adreçat als mestres i als alumnes de primària (especialment de 8 a 12 anys) amb la voluntat de reforçar des de l'escola els valors ètics i el compromís social.
Cada kit conté materials fàcils d'utilitzar, polivalents i atractius, que permeten plantejar diverses qüestions relacionades amb el coneixement d'un mateix i la relació amb els altres.
Aquest material l'han de demanar els centres de recursos i se'ls proporcionarà els tres kits, d'una manera gratuïta, d'acord amb les condicions del programa. Com a centres educatius podem demanar gratuïtament el préstec d'un kit, per un període de 15 dies, al centre de professors més proper.

Val la pena veure si tenim al nostre abast aquest material; jo l'he pogut "tenir" i és molt interessant.

Fins prest!

6/2/09

ART A EDUCACIÓ INFANTIL

"Bussejant" per internet he topat amb aquesta web fantàstica. A mi, que m'agrada molt l'art i, de vegades m'he trobat sense "eines" per poder-lo treballar amb els infants he trobat un "filó" creatiu en aquesta pàgina.
Apart de trobar una sèrie d'experiències relacionades amb l'art a E.Infantil (portades a terme pels nens i nenes de segon cicle d'Educació Infantil, en el CEIP Josep Pallach de Figueres) hi trobareu, un espai "per saber més" on trobareu la biografia del artista, curiositats, webs i bibliografia per ampliar la nostra pràctica.

Us recomano que la visiteu, val la pena i no només per fer activitats a E. Infantil. Crec que algunes de les activitats que mostra es poden fer també a primària (amb petites modificacions).

Fins aviat!

3/2/09

TASTA'M

En aquesta pàgina trobareu una col·lecció de recursos interactius sobre alimentació, emocions, salut infantil i educació en general. Conté activitats d'aula, exercicis i jocs telemàtics.
Fins aviat!

POESIA

En aquesta pàgina d'edu365 trobareu moltes poesies amb animacions molt atractives. Hi ha un apartat dedicat a poesia sobre aliments (podem aprofitar-la per la nostra Setmana Cultural). Espero que us sigui útil!

Fins aviat!

2/2/09

UN MÓN DE CONTES

En aquest racó trobareu un munt d'enllaços a pàgines relacionades amb el món dels contes. Fer especial menció a "Una mà de contes" i "La vaca Connie" (per als més petits)

Fins prest!

1/2/09

DIRECTORI IL.LUSTRADORS

Aquí teniu un enllaç a una pàgina web qué recull els dibuixos de molts il.lustradors/es. Val la pena "perdre" una estoneta en passejar-hi.... Trobareu dibuixos fantàstics que us poden servir a classe o, si més no, podeu gaudir d'ells! Jo, ja he triat uns quants, però encara m'he de perdre una estoneta més...

Fins aviat!

PAISATGES AMB ALIMENTS

A la nostra escola el tema d'enguany de la Setmana Cultural és "L'alimentació". Fa poc, vaig recordar que en varen enviar un correu amb unes imatges de paisatges fets amb aliments i, la veritat, em varen agradar molt. Després de cercar i cercar, les he trobades. Aquí les teniu!


Avui he trobat, navegant per internet, a l'autor d'aquestes imatges. Són d'en Carl Warner i, en aquest enllaç, podreu trobar totes les imatges i, al costat, quins aliments hi ha a cada una d'elles.
http://kodakgirl.canalblog.com/archives/2008/02/28/8123644.html


Fins aviat!!

COMENÇO L'AVENTURA...

Bona nit a tothom! Avui comença la "meva aventura" gràcies a un curs que fa poc he encetat que tracta de l'ús dels blocs com a recurs educatiu.
Després de pensar (i repensar-ho molt) he decidit fer nèixer el meu bloc amb l'objectiu de recollir materials, activitats, pensaments, emocions, reflexions.., que diàriament omplen les nostres aules i fer-los arribar, fins i tot, als indrets on no arriben les paraules.
Aquesta eina ens proporciona comunicar-nos sense límits. Aprofitem-la!!

Fins aviat!!